Φροντίζω: Καμπάνια ευαισθητοποίησης σε θέματα κακοποίησης ατόμων τρίτης ηλικίας

Το Κοινωφελές Σωματείο Αρωγής και Φροντίδας Ηλικιωμένων και ΑμεΑ- «Φροντίζω» είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, με σκοπό την προώθηση των δικαιωμάτων και την γενικότερη υποστήριξη των ατόμων τρίτης ηλικίας, των ατόμων με άνοια και νόσο Alzheimer και των οικογενειών τους.
Ο οργανισμός μας από το 2015 μέχρι σήμερα μέσω του προγράμματος κατ’ οίκον παρέμβασης για την άνοια έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 8.500 επισκέψεις σε σπίτια ασθενών με άνοια και ατόμων τρίτης ηλικίας στην ευρύτερη περιοχή του Δ. Πατρέων. Από τον Φεβρουάριο του 2020 το Φροντίζω λειτουργεί την δομή του Κέντρου Ημέρας για Άτομα με Άνοια στην Πάτρα, την πρώτη εξειδικευμένη δομή για την άνοια στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Στα πλαίσια του έργου “Advocating for Good” ο φορέας μας υπό την καθοδήγηση του HIGGS και των υπόλοιπων εταίρων της σύμπραξης του έργου, προχώρησε στην δημιουργία μιας καμπάνιας συνηγορίας που σαν στόχο είχε την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το ιδιαίτερα σοβαρό θέμα της κακοποίησης των ατόμων τρίτης ηλικίας. Στο πλαίσιο του έργου υλοποιήθηκαν οι παρακάτω δράσεις:
– Εκπαίδευση των επαγγελματιών του σωματείου Φροντίζω πάνω στο σχεδιασμό και την καταγραφή των επιμέρους δράσεων μιας καμπάνιας συνηγορίας
– Δημιουργία Έγγραφης Επιστολής, το οποίο απευθυνόταν προς τους αρμόδιους φορείς της περιοχής σχετικές με το ζήτημα της κακοποίησης των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Αστυνομία, Δικαστικές αρχές, Υγειονομική Περιφέρεια κ.α.), με σκοπό την αποτύπωση του προβλήματος στην περιοχή και την ανάπτυξη συνεργασίας για την βελτίωση διαδικασιών αντιμετώπισης ζητημάτων κακοποίησης.
– Εκπαίδευση φορέων της περιοχής σε θέματα αναγνώρισης συμπτωμάτων κακοποίησης ηλικιωμένων και ατόμων με άνοια από επαγγελματίες του Φροντίζω. Ενδεικτικά αναφέρουμε το σεμινάριο προς το Σύλλογο Κοινωνικών Λειτουργών Δυτικής Ελλάδος
καθώς και σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν σε οικογενειακούς φροντιστές ατόμων με άνοια.
– Δημιουργία promo video με μηνύματα ευαισθητοποίησης για το θέμα της κακοποίησης ατόμων 65+ το οποίο πρόκειται να προωθηθεί, τον Σεπτέμβριο ’23 (Παγκόσμιος Μήνας για την Ν. Alzheimer) μέσω των καναλιών του φορέα καθώς και σε μέσα μαζικής ενημέρωσης της ευρύτερης περιοχής.

Μέσω των δράσεων συνηγορίας καταφέραμε να ενημερώσουμε περισσότερους από 20 τοπικούς φορείς (τοπική αυτοδιοίκηση, πανεπιστήμια, φορείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις κ.α.), πάνω στην πρόληψη και αντιμετώπιση θεμάτων κακοποίησης ηλικιωμένων, και να κάνουμε το πρώτο βήμα για την περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασίας. Επίσης μέσω των εκπαιδεύσεων που πραγματοποιήθηκαν από τους επαγγελματίες του Φροντίζω αλλά και του προωθητικού βίντεο που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου, θεωρούμε πως θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ατόμων στην κοινότητα που θα ενδιαφέρεται περισσότερο στο μέλλον και θα γίνει πιο ενεργό στο τομέα αποφυγής περιστατικών κακοποίησης ηλικιωμένων.

Μέσω της συμμετοχής του φορέα μας, στις δράσεις του έργου “Advocating for Good”, καταφέραμε να κατανοήσουμε όλα τα βήματα, από το σχεδιασμό μέχρι την υλοποίηση, μιας δράσης συνηγορίας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό πως καταφέραμε ως θέμα καμπάνιας συνηγορίας, την κακοποίηση των ατόμων τρίτης ηλικίας, ένα ιδιαίτερα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, το οποίο όμως μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των φορέων σε τοπικό αλλά και πανελλαδικό επίπεδο. Τέλος ως συνολικό κέρδος του Φροντίζω από το έργο αυτό είναι πως ο φορέας κατάφερε πλέον να διευρύνει περαιτέρω τις δράσεις του στην ομάδα στόχος που εξυπηρετεί και ειδικότερα σε ένα τομέα όπως είναι αυτός της συνηγορίας που δεν είχε αναπτύξει μέχρι σήμερα μεγάλη δυναμική.

Δείτε το βίντεο εδώ.

 

Θεοδωρόπουλος Δημήτρης

Κοινωνικός Λειτουργός-Γενικός Διευθυντής

Κοινωφελές Σωματείο Φροντίζω